Ons boek ‘Project Canvas – samen naar de kern van je project’, is nu een paar weken verkrijgbaar. En gelukkig wordt het gekocht, gelezen en gebruikt. En dat levert vragen op. Laat ik vier vragen kort doornemen.
Vraag: Moeten alle elementen/vakjes ingevuld worden?
Nee, dat is niet nodig, het hangt van het project af en wat de opdrachtgever nodig heeft om een besluit te kunnen nemen en wat de projectleider nodig heeft om (eventueel) verder te kunnen.
Vraag: Is het canvas alleen toepasbaar voor projecten die voldoen aan jullie definitie (blz 24)?
Het canvas is ook heel goed te gebruiken bij meer ‘vage’ opgaven, zoals het terugdringen van hinder op een plein, de verkenning van een vraagstuk aangaande overgewicht of het zoeken naar besparingsmogelijkheden in de procesindustrie e.d. Daar bestaat het element ‘resultaat’ uit niet meer dan een rapport over het vraagstuk, want het zal in eerste instantie vooral een uitkomst van een zoekproces naar de meest passende werkvorm zijn. Pas na zo’n verkenning kan je gaan kiezen (met de opdrachtgever) voor:
- een eenduidig project,
- een bundel projecten,
- een proces om draagvlak te verwerven bij verschillende belanghebbenden
- of een samenhangende verzameling activiteiten gericht op het bereiken van één of meer doelen.
In het eerste geval is een Project Canvas passend, in het tweede geval verschillende canvassen en in het laatste geval kan je beter een Program Canvas gebruiken.
Vraag: Op bladzijde 143 verwijst u in uw boek naar de norm iso-12500. Ik kan deze norm niet rijmen met projectmanagement.
Met dat nummer bent u als lezer terecht gekomen in de wondere wereld van de filters. We hebben helaas de cijfers van de ISO-norm verhaspelt. De goede aanduiding is iso-21500. (Wij zijn al door Mark Kouwenhoven op deze fout gewezen. Gelukkig schrijft hij ook dat het boek er prima uitziet als broertje/zusje van Program Canvas. En ook heeft hij waardering voor de consequentheid waarmee wij het verkeerde nummer hebben gebruikt, in zowel de inhoudsopgave als in de index).
Vraag: is er ergens een korte omschrijving beschikbaar van de vijftien elementen?
In de Kennisbank van Twynstra Gudde worden de vijftien elementen kort uitgelegd. De lezer mist dan wel de uitgebreidere toelichting op de elementen, de hulpvragen die bij elk element staan en de context, maar ook de hoofdstukken over de procesmatig kant van het opstellen van een canvas, de positie van het canvas ten opzichte van het project contract e.d.
Geef een antwoord